Πέμπτη 24 Απριλίου 2014


Φωτογραφία γάμου, 2. Ένας γάμος στο Μελισσοχώρι, 17 Μαΐου 1959, [10 φωτογραφίες] * Πληκτρολογήστε κείμενο ή διεύθυνση ιστότοπου ή μεταφράστε ένα έγγραφο.
Fo̱tografía gámou, 2 Énas gámos sto Melissochó̱ri, 17 Maḯou 1959, [10 fo̱tografíes].
Wedding photography, 2. A wedding in Melissochori, May 17, 1959 [10 photos].





 Εικόνα 1.  Επάνω φωτ. 1. Στο σπίτι της νύφης πριν από τον γάμο – στο αριστερό της φωτογραφίας η οικογένεια της κουμπάρας.
                  Κάτω φωτ. 2. «Μπροστά στο σπίτι της νύφης όταν πήγαμε να την πάρουμε» - η κουμπάρα χαιρετά την νύφη. 


  

 Εικόνα 2. Επάνω φωτ. 3. Η κουμπάρα αλλάζει τα δακτυλίδια.
                 Κάτω φωτ. 4. Η κουμπάρα αλλάζει τα στέφανα.





 Εικόνα 3. Επάνω φωτ. 5.  Το ζεύγος με τα στέφανα – η κουμπάρα και οι καλεσμένοι. 
                 Κάτω φωτ. 6. Ο χορός του Ησαΐα.




  Εικόνα 4.  Επάνω φωτ. 7. «Μετά τον γάμο».
                   Κάτω, φωτ.8. «Μετά τον γάμο, στην πίστα του χωριού, χορεύουν οι     
                                            νανάδες».




  Εικόνα 5. Επάνω φωτ. 9. Χορεύει η νύφη.
                 Κάτω φωτ. 10. Χορεύει ο γαμπρός


  
Σε ένα κουτί με νεότερες φωτογραφίες υπήρχε και αυτή η σειρά των φωτογραφιών ενός γάμου στο Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης. Σώθηκαν 17 αριθμημένες, στο πίσω μέρος τους,  ασπρόμαυρες φωτογραφίες, όλες διαστάσεων 13.5Χ6.5cm και εδώ δημοσιεύονται οι 10 από αυτές. Τα στοιχεία που γνωρίζουμε για τον γάμο, από όσα σημειώνονται στις φωτογραφίες, είναι ότι  το μυστήριο τελέστηκε  στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Μελισσοχώρι, την Κυριακή 17 Ιουνίου 1959, στις 5 η ώρα το απόγευμα. Δεν αναγράφονται τα ονόματα της νύφης και του γαμπρού – έτσι μένει να σημειώσω, ότι εδώ φωτογραφίζεται ο γάμος δύο νέων ανθρώπων πριν από πενήντα τόσα χρόνια.
Οι δύο πρώτες φωτογραφίες είναι βγαλμένες «μπροστά στο σπίτι της νύφης όταν πήγανε να την πάρουνε». Στα αριστερά των φωτογραφιών, όπως τις κοιτάζουμε, είναι η οικογένεια της κουμπάρας, η τελευταία, στην δεύτερη φωτογραφία, δίνει το χέρι της στη νύφη και κοιτάζει τον φακό.
Στις επόμενες 4 φωτογραφίες [φωτ.3 - φωτ.6] αποτυπώνονται στιγμές του μυστηρίου: η κουμπάρα αλλάζει τα δακτυλίδια, μετά αλλάζει τα στέφανα, ακολουθούν   οι ευχές για την στερέωση του γάμου και ο χορός του Ησαΐα. Τώρα οι περισσότεροι χαμογελούν – χαίρονται – ένα υψωμένο χέρι μόλις πέταξε ρύζι στο ζεύγος ενώ αυτοί, η νύφη και ο γαμπρός, κρατούν σκυμμένο το κεφάλι τους και μοιάζει να εισέρχονται με σοβαρό ύφος στον κοινό τους βίο.
Στις δύο επόμενες φωτογραφίες αποτυπώνεται η ώρα των συγχαρητηρίων –  φαίνεται η νύφη επιτέλους να χαμογελά στην κουμπάρα της και μετά σκύβει με σεβασμό για να ασπαστεί το χέρι της μητέρας (;) της κουμπάρας. Όταν παρουσιάζονται από κοντά οι άνδρες που συμμετέχουν στο μυστήριο όλοι φαίνονται λεπτοί, φορούν βέβαια  κοστούμι και γραβάτα όμως τα πρόσωπα τους δείχνουν αυστηρά και κάποιες φορές, μάλιστα, δείχνουν σκληρά.
«Μετά τον γάμο» σημειώνεται στην επόμενη φωτογραφία και «μετά τον γάμο, στην πίστα του χωριού, χορεύουν οι νανάδες» στην αμέσως επόμενη – σε αυτή πρώτη χορεύει η όμορφη κουμπάρα.
Και μένουν οι δύο τελευταίες, οι καλύτερες φωτογραφίες: χορεύει ο γαμπρός και η νύφη. Οι στίχοι των τραγουδιών λένε: αητός και περιστέρα, αντιστοίχως, για τον γαμπρό και την νύφη,. Ο γαμπρός είναι πολύ μελαχρινός μέσα στο σκούρο κοστούμι του, κρατάει τα μάτια κάτω - όπως τα κρατούσε καθ’ όλη την διάρκεια της τελετής -  και έχει τη στάση ενός πουλιού που ισορροπεί: απλώνει το δεξί του χέρι και ακουμπά στο χώμα με το ένα πόδι. Ένα πουλί, αλλά η εικόνα του ταιριάζει περισσότερο με γεράκι. Η νύφη μοιάζει να σείεται όμορφα και ναι είναι, ακριβώς, η περιστέρα.

 Έχουν περάσει περίπου πενήντα πέντε χρόνια και ίσως ο γαμπρός και η νύφη να έζησαν μαζί μια ολόκληρη ζωή, με παιδιά και εγγόνια. Ακόμα και τα μικρά παιδιά της φωτογραφίας που τρέχουν και παίζουν, όπως γίνεται σε κάθε γάμο, σήμερα θα  είναι μεγάλοι άνθρωποι. Εδώ, πάντως, όλοι μένουν όπως ήτανε εκείνη την ημέρα του Μαΐου στον γάμο του ζεύγους - στον ναό του Αγίου Γεωργίου και μετά «στην πίστα του χωριού», στο Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου