Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Φωτογραφίες ανθρώπων, 2: Φωτογραφία του Κυπρίου Μιχάλη Παπαδόπουλου με φίλους του στην Βέρροια βγαλμένη κατά την διάρκεια της Κατοχής * Photos of people, 2: Photographs of the Cypriot Michalis Papadopoulos and his friends in Verroia sometime during the German occupation


Φωτογραφίες ανθρώπων, 2:     Φωτογραφία του Κυπρίου Μιχάλη Παπαδόπουλου με φίλους του στην Βέρροια βγαλμένη κατά την διάρκεια της Κατοχής * Photos of people, 2: Photographs of the Cypriot Michalis Papadopoulos and his friends in Verroia sometime during the German occupation




                              χαιρετισμός στον  Κύπριο, Πέτρο Παπαπολυβίου      



Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας σημειώνεται:

    «Περίοδος Κατοχής

Ενθύμιον φιλίας εμπρός στα δικαστήρια Βερροίας, στην Πλατεία.

     1. Μίμης Βαλσαμίδης
     2. Αχιλλέας Μπακιρτζής από Ξάνθη
     3. Αλέκος(;) (Κούρτης;;) από Ξάνθη
     4. Μιχάλης Παπαδόπουλος από Λευκωσία Κύπρου που υπηρετούσε στον Αγγλικό στρατό
     5. Κυριάκος (;)


Ιστορία. Την περίοδο της κατοχής, τον Μιχ. Παπαδόπουλο τον κυνηγούσαν Γερμανοί στην οδό Πλάτωνος Θεσσαλονίκης. Βρήκε μια πόρτα ανοικτή και μπήκε μέσα. Τον έχασαν οι Γερμανοί. Κτύπησε μια πόρτα και του άνοιξαν.
 – Με κυνηγούν Γερμανοί.
 –Έλα του λένε και τον έκρυψαν στο πατάρι του μπάνιου 3 μήνες.
Από ευγνωμοσύνη ζήτησε την κόρη τους και την παντρεύτηκε. Έφυγε στην Βέροια όπου μας συνάντησε. Του βρήκαμε σπίτι παλιό στην περιοχή βήματος Αποστόλου Παύλου. Εκεί τον βοηθούσαμε να ζήσουν. Η γυναίκα του αρρώστησε από τύφο, της πέσαν τα μαλλιά και πέθανε. Ανταμώσαμε άλλους 10 Κύπριους στα Δύο Πλατάνια στο κέντρο της Βέρροιας. Τους παρέλαβα και τους πήγα στην Μεθώνη [Πιερίας] όπου έρχονταν υποβρύχιο και έφυγαν για [την] Μέση Ανατολή.»      

Σημείωση: Πρόκειται για φωτοτυπία της πρωτότυπης φωτογραφίας, η οποία έγινε, μάλλον, για να σημειωθεί στο πίσω μέρος της η ιστορία του Κυπρίου Μ. Παπαδόπουλου – η φωτοτυπία έγινε χρονικά πολύ αργότερα και από τότε που συνέβησαν τα γεγονότα  και από τον χρόνο που βγήκε η φωτογραφία. Είναι πολύ πιθανόν την ιστορία να σημειώνει στη φωτοτυπία ο Μίμης Βαλσαμίδης, ο πρώτος από αριστερά της σειράς των ορθίων. Μοιάζει μεγάλος ο αριθμός των άλλων 10 Κυπρίων στρατιωτών οι οποίοι, όπως αναφέρεται στην ιστορία, ευρέθησαν το ίδιο διάστημα στην Βέροια.
Αυτά όμως και ό,τι άλλο μπορεί να εντοπίσει κανείς σχετικώς με την ιστορία του Μ. Παπαδόπουλου ελπίζω, ότι θα το κάνει ο αρμόδιος ιστορικός κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, στον οποίον αφιερώνω αυτές τις  λίγες  γραμμές.
Εντοπίστηκε και η πρωτότυπη φωτογραφία: έχει διαστάσεις 9Χ6cm και στο πίσω - επάνω μέρος της σημειώνεται, με μολύβι: « Ενθύμιον φίλων: Αχιλλέας, Αλέκος, Μιχάλης, Κυριάκος / Μπροστά στο Διοικητήριο Βερροίας.». Στο πίσω - κάτω μέρος σημειώνεται με στυλό: «Περίοδος Κατοχής Ενθύμιον φιλίας / Μίμης (1) * Αχιλλέας Μπακιρτζής (2) * Αλέκος (3) * Μιχάλης Παπαδόπουλος (από Κύπρο)  από Λευκωσία (4) * Κυριάκος (5). Μπροστά στα Δικαστήρια (Πλατεία) Βεροίας.». Η σημείωση με το μολύβι έγινε πιθανόν τότε που τυπώθηκε η φωτογραφία και με τον χρόνο ξεθώριασε και σήμερα μετά δυσκολίας διαβάζεται. Η σημείωση με το στυλό έγινε πρόσφατα για να μείνουν και να σωθούν τα ονόματα των εικονιζομένων. Προσθέτω εδώ, στο τέλος,  και την πρωτότυπη φωτογραφία, η οποία ανήκει στο αρχείο του Νέστορος Καββαδά.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου